<< Tillbaka till sidan om konceptet
Tillgänglighet
Idrott för alla
En anläggning som välkomnar alla ska också vara tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar. Oavsett om det handlar om synnedsättningar, fysiska begränsningar eller intellektuella funktionsvariationer. Anläggningen kan anpassas genom ramper och hissar så att du kan ta dig fram med rullstol, och bra belysning och kontrastfärger som hjälper personer med sämre syn. Tillgänglighet är en förutsättning för nybyggnad och ombyggnad i offentliga miljöer idag, och en självklarhet i vårt samhälle. En tillgänglig anläggning gör också att föreningar kan bjuda in nya målgrupper att idrotta på vattnet. Tillgängligheten måste fungera hela vägen från entré till vatten det hjälper inte med världens bästa omklädningsrum, om du inte kan öppna dörren in, och den som besöker platsen ska kunna känna sig trygg med att veta att det fungerar.
Vattenidrotter passar för personer med funktionsnedsättning eftersom utrustningen går lätt att anpassa och du kan göra mycket i en sittande position. Många föreningar och anläggningar har redan anpassningar som möjliggör för para-idrottare, som exempelvis en personlift och räcken på bryggan. Idrott och motion är en viktig positiv kraft för många personer med funktionsnedsättningar, eftersom det erbjuder gemenskap, frihet och det får dig att må bättre både fysiskt och psykiskt. Vattensporter är populärt bland paraidrottare med nedsatt rörlighet eller skador på underkroppen, eftersom du ofta kan sitta ner och använda armstyrka till att ta dig fram, och det finns många föreningar som kan erbjuda paraverksamhet som en del av den vanliga idrotten. Det kan handla om några extra justeringar på anläggningen för att det ska fungera. Ju mer utformning som görs med tillgänglighet i åtanke, desto fler personer får möjlighet att delta redan från början. Det ska inte behövas åtgärder som läggs till i efterhand.
Läs mer om idrott för alla (fäll ut)
Att ha tillgång till idrotten och anläggningen kan också handla om vem som har den ekonomiska eller sociala möjligheten att delta. Exempelvis kan anläggningar som ligger långt utanför tätorten vara svåra att nå för den som inte har bil, vilket är vanligt när vattensporter hänvisas till strandnära ytor utanför detaljplanerat område, istället för att kunna etablera idrotten närmare bostadsbebyggelsen. För att göra vattenidrott tillgängligt för alla behöver den, precis som andra idrotter, finnas så pass nära att barn och ungdomar kan ta sig till träning och aktiviteter på egen hand.
Verksamhet som är tillgänglig – oavsett socioekonomiska förutsättningar – kräver att utrustningen alltid finns att låna på plats. Inget barn ska hamna utanför bara för att hen inte har möjlighet att köpa en egen båt, flytväst eller bräda. En tillgänglig anläggning behöver ha en bra lösning för att dela på gemensam utrustning, och kunna hyra ut på lång eller kort tid för den som behöver.
Checklista tillgänglig anläggning: (fäll ut)
Kanter, ytor, etc.
- Ramper istället för trappor eller höga kanter (lutning max 8%)
- Bra friktion på ytor (t. ex. halkskydd på bryggor och duschgolv)
- Personlift för att lyfta utövare till båt
- Toalett med anpassning för rullstol (RWC 2,2 x 2,2 m och vändmått 1,5 m)
- Breda dörröppningar, utan tröskel, med lättöppnade dörrar/automatik
Upplevelse och kontakt
- Lugn ljudmiljö för samlingsplatser
- God belysning och kontrast både inne och ute
- Plats för rullstol när utövare är på vattnet
- Info om anläggningens utformning och tillgänglighet bör finnas på internet
Många fler insatser kan göras i smått och stort, och det är svårt att få med allt samtidigt. Börja med dessa, och fundera på hur målgruppen upplever anläggningen – hela vägen från entré till vattnet.
Universell design – när det funkar för fler blir det bättre för alla
Universell design innebär att utforma så att alla kan använda anläggningen – oavsett funktionsnedsättningar eller andra förutsättningar. Ofta är dessa lösningar bra även för personer som inte har en uttalad funktionsnedsättning. Tydlighet, enkelhet och lite extra marginal gynnar alla.
Att ta sig ner i en kanot från rullstolen på bryggan kan vara ett stort hinder för den som inte har full rörlighet i kroppen, men det kan även vara svårt för vem som helst som är nybörjare, eller för äldre deltagare som inte har samma styrka som tidigare. Då är det bra att ha ett extra räcke, en ramp eller en stabil plattform där kanoten ligger stilla medan du klättrar ner eller upp. Flera goda exempel på tillgängliga bryggdetaljer finns att titta på hos olika klubbar i Sverige. Kontakta Arena Vattnet eller t. ex. Svenska Kanotförbundet för att se fler exempel.
Lösningar som förenklar idrotten för personer med funktionsnedsättningar gör samtidigt att det blir enklare även för alla andra. Det finns många som gärna använder ett räcke eller en stabil ramp för sjösättning, även om de kanske skulle klara sig utan. Det ger ökad trygghet och minskar risken för skador.
Föreningar som vill investera i ökad tillgänglighet kan ofta hitta finansiellt stöd genom särskilda projektansökningar till RF-SISU eller medel från Arvsfonden eller andra organisationer med inriktning mot just idrott för funktionsnedsatta.
Inspiration och tips:
Ett bra exempel på tillgänglig anläggning för vattensport kan du läsa om hos Växjö Kanotklubb. (länk) De har nyligen investerat i exempelvis bättre räcken, ramper och kanter på bryggorna, samt i tillgänglighetsanpassad entré och markbeläggning på området.
Manual för tillgänglighet (från Parasportförbundet)
Läs mer om att tillgänglighetsanpassa anläggningar generellt, och mer bra kunskap om vad som är viktigt att tänka på i Svenska Parasportförbundets ”Manual för tillgänglighet”
Läs mer i de andra avsnitten om att skapa och driva anläggningen:
<< Tillbaka till sidan Skapa och driva tillsammans (länk)
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).