Hoppa till innehåll

VISIONEN

Framtidens anläggningar för vattensport

Vattensport är både bra träning, roligt och en hållbar aktivitet för hela livet, oavsett ambitionsnivå – och vi tror att det blir roligare om vi kan göra det tillsammans och öppna dörren för fler.

Vi vill att klubbarna ska kunna säga ja till alla som vill prova på, och att det ska vara lätt för en klubb att utveckla och underhålla anläggningar som är tillräckligt stora och väl anpassade för idrottande oavsett väder och säsong. Det ska inte krävas stora egenavgifter eller krångliga processer för medlemmar och ideella föreningar – då finns risken att tröskeln blir för hög.

Visionen är att anläggningar för vattensport ska vara lika självklart som en idrottshall eller en löparbana. Att klubbar för vattensport ska få samma stöd, uppmärksamhet och förutsättningar som andra idrottsföreningar – vilket kommer skapa möjlighet för många fler barn, unga och vuxna att utöva dessa roliga och hälsosamma aktiviteter.

Visionen är att dagens anläggningar ska få bättre förutsättningar genom tex tryggare arrende-avtal och investeringsstöd från kommunen för ökad tillgänglighet. Samtidigt har vi också en vision om att förbund och föreningar tillsammans med kommuner eller företag ska kunna utveckla nya och spännande multi-anläggningar där många olika vattensporter kan få plats – sida vid sida.

Vi tror på att utveckla multifunktionella anläggningar och platser för idrott där det händer något varje dag, och där utrymmen inte står tomma. Där det finns bryggor som kan angöras av både segelbåtar, kanoter och motorbåtar och förråd för olika typer av utrustning. Genom att exempelvis ha både långtids- och korttidsförråd kan det som används oftast förvaras mer lätt-åtkomligt, och på ett mer flexibelt sätt eftersom det omsätts i högre takt – medan långtidsförråd kan vara mer specifika, längre bort från vattnet, och mer optimerade.

En samlingslokal och omklädningsrum kan användas av många olika grupper eftersom behoven är lika oavsett – och när vi börjar dela på resurserna skapar vi större möjligheter att investera i kvalitet och hjälpas åt att underhålla. Då kan vi dessutom lättare öppna dörren för ännu fler ideella organisationer som behöver någonstans att vara – exempelvis under vinterhalvåret då många vattensporter har lägre verksamhet – och så kan issegling och andra is-sporter få ta mer plats.

Arena Vattnet – vår gemensamma förutsättning för idrottande på vatten, året runt, livet ut.