<< Tillbaka till sidan om konceptet
Hållbarhet
Gå direkt till olika avsnitt om hållbarhet via dessa länkar: (fäll ut lista)
Idrott med utgångspunkt i naturens möjligheter
Friluftsidrotter tar sitt avstamp i naturens egenskaper och de möjligheter till idrott och aktiviteter det erbjuder. Att ta hänsyn till miljön, jobba med öppenhet och att använda resurser sparsamt – det är en del av vattenidrotternas kultur.
5 tips: design för miljön
- Återbruka gamla material, bryggor, inredning, eller en hel byggnad (t. ex. från gamla industrier eller hamnar).
- Isolera endast nödvändiga utrymmen, resten får stå utan uppvärmning: luftigt och ljust (minskar driftskostnad och ökar flexibilitet).
- Möjliggör för uthyrning av båtar och utrustning för att minska transporter och överkonsumtion.
- Bygg väl tilltagna spolplatser och verkstäder som förenklar god hantering av kemikalier och material.
- Dela på anläggning och utrustning mellan fler personer. Då minskar konsumtionen och det blir samtidigt enklare att delta.
När vi bygger för multifunktion kan vi spara resurser genom att använda saker mer effektivt. Vi bygger mindre, men av högre kvalitet och lösningar som passar alla. Ökad hållbarhet, och tillgänglighet genom att bli billigare och enklare utsatta grupper att delta.
Tillsammans för glädje och hälsa
Anläggningar kan designas för låg klimatpåverkan och ibland även till att ha en netto-positiv inverkan på miljön. Det finns goda exempel på vattensportanläggningar där designen aktivt bidrar till att stärka naturen. Bryggor och stränder kan bli hem för musslor och vattenlevande växter som behöver särskilda förutsättningar. Tak och ytor på anläggningens byggnader kan täckas med gräs och blommor som bidrar till en grönare stadsbild. Bojar och fasta banor kan kombineras med forskningsstationer för marinbiologi. Men den viktigaste positiva effekten för miljön som vattensportanläggningar kan bidra med är den ökade medvetenheten hos besökare och idrottare som får en närmare relation till naturen. Forskning har visat att barn och unga som vistas regelbundet i naturen har en högre sannolikhet till en hållbar livsstil som vuxna, och dessutom är det också bevisat att upplevelser i naturens gröna och blå miljöer bidrar till bättre hälsa både fysiskt och psykiskt.
Blå miljöer är bra för hälsan
Att göra vattnet tillgängligt för fler kan bidra till stora värden för folkhälsa och social hållbarhet. Det är inte bara gröna miljöer som gör att vi mår bra – även blå miljöer ger samma positiva effekt för hälsan, både fysiskt och mentalt.
Blå miljöer har ofta bra luftkvalitet, temperaturreglering och vackra vyer. Att träna eller bara vistas på eller nära vatten ger upplevelser av frihet och stark närhet till naturen och dess element. Människor som bor eller vistas vid havet eller andra blå miljöer sätter ofta stort värde på dess närhet, och möjligheten att tex. bada, motionera eller bara blicka ut.
5 tips för social hållbarhet
- Gör miljöerna tryggare och mer välkomnande för kvinnor genom att erbjuda bra toaletter och omklädningsrum, gärna med en extra toalett som går att nå direkt utifrån.
- Designa för tillgänglighet både fysiskt, intellektuellt och ekonomiskt, för att alla ska kunna delta oavsett förutsättningar eller exempelvis föräldrars ekonomi.
- Informera om verksamheten på anläggningens hemsida, och gärna även på kommunens eller lokala turism-sidor. Beskriv viktiga detaljer som tidpunkter, redskap och svårighetsnivåer. Ha gärna information på engelska också.
- Välkomnande och tydliga entréer till området och in till byggnader gör det lättare för nya besökare att veta var de ska börja, och orientera sig på anläggningen.
- Bygg ett extra mindre omklädningsrum (som inte är dam eller herr) för att välkomna personer som inte känner sig bekväma i de traditionella rummen.
Goda exempel på hållbara funktioner
Designa för positiva effekter för miljön och den biologiska mångfalden. Genom att bygga tex. bryggfundament med plats för marina djur och växter, eller tak på förråd och byggnader som samtidigt kan vara hem till insekter och fåglar – då kan anläggningen möta naturen på ett mer skonsamt sätt. På bilden nedan syns exempel på när musslor fått en plats vid bryggan på Vejle Kajakklubb, och särskilda skyltar bidrar med kunskap om den lokala miljön med djur och växter.
Skapa platser för att upptäcka och utforska den marina miljön, och möjligheter för barn och vuxna att både lära sig saker, och skapa en närmare relation till livet i och kring vattnet.
Genom att tillhandahålla håvar, vattenkikare, bryggor och skyltar blir det lättare att spontant börja undersöka. Både idrottsföreningarna och tillfälliga besökare kan få öka sin kunskap. Människor som lär sig mer om naturen och miljön är också mer benägna att ta hållbara beslut och agera mer hållbart i sitt liv i övrigt.
Använd trä istället för betong eller cement (när det är möjligt). Trä är ett mer miljövänligt materialval av flera anledningar:
- Medan cement är en av de största källorna till CO2-utsläpp inom byggbranschen, är trä istället
en nettovinst eftersom det lagrar koldioxid i materialet. - Trä är flexibelt och kan ändras i efterhand, eller tas isär och sättas ihop på nytt som återvunnet
material, istället för att behöva slänga och bygga nytt. - Trä är lätt att arbeta med och kan hanteras av de ideella funktionärerna i en idrottsförening, vilket möjliggör billigare underhåll.
Elektrifiering
Skapa förutsättningar för mer hållbara transporter, både på land och i vattnet, genom att bygga en infrastruktur av laddstolpar som kan ladda batterier till både bilar och båtar. Laddning av elbilar blir allt mer efterfrågat på offentliga anläggningar, men elmotorer på båtar är fortfarande en mindre andel, även om det är växande bland nyinköp, och det finns ett stort intresse för framtida investeringar.
Alla vattensporterna använder motordrivna säkerhetsbåtar för att följa med ut på vattnet, och kunna vara snabbt på plats vid en olycka. I samband med event är det även vanligt att tillresande deltagare har med egna båtar. Många föreningar är intresserade av att övergå till eldrivna båtar, men detta kräver att det finns möjlighet till laddning på bryggan, samt säker förvaring av båten.
Laddstolpar på kajen eller bryggan kräver en genomtänkt design och särskild kunskap vid konstruktionen för att hantera elektricitet i närheten av vattnet. Kontakta en producent för hamnar och marinor för att få hjälp med lämplig utformning.
Återbruk
Istället för att köpa nytt material och bygga helt nya anläggningar, finns det ofta smarta sätt att återanvända både inredning, material och hela byggnader till nya syften. Renovera gamla idrottsanläggningar till bättre kvalitet och för att möjliggöra fler aktiviteter på samma plats. En traditionell friluftsgård vid en sjö kan exempelvis öppna för många vattensporter bara genom ett nytt förråd och anpassning av bryggan.
Läs mer i de andra avsnitten om att skapa och driva anläggningen:
<< Tillbaka till sidan Skapa och driva (länk)
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).