Hoppa till innehåll

Var tredje klubb saknar omklädningsrum


En plats att byta om och lämna väskan vid träningen är inte självklart

Omklädningsrum kan se olika ut. (Fotomontage Wikipedia Limysei 1235 och Arena Vattnet foto)
Andel klubbar med tillgång till omklädningsrum, (samt i så fall: äger, hyr eller annan ägandeform) – angivet i % andel av alla svarande klubbar. Enligt Arena Vattnet anläggningsenkät 2022.

Arena Vattnet genomförde under vintern 2021/22 en enkät till alla klubbar inom vattensporterna, för att kartlägga vilka anläggningar som finns runt om i landet, och hur dessa fungerar för våra klubbar. Det här är en artikel i vår serie av utdrag och analyser av enkätsvaren.

Klär om utomhus istället

Tänk dig att du och kompisarna varit ute på ett härligt träningspass på vattnet – vattnet har skvätt upp över relingen och kläderna är lite blöta. Det är vår och solen skiner, men kallt i luften. På parkeringen står cykeln eller bilen och väntar – men först behöver ni byta om. Av med blöta kläder och på med torrt och varmt så att kroppen inte blir nedkyld. Ni byter om utanför förrådet där det finns lite vindskydd och tak. Det går snabbt och gänget är på gott humör. Tjejerna på ena sidan huset och killarna på andra sidan. Sen åker ni hem, några med bil och andra med cykel. Men om klubben haft omklädningsrum, kanske med bastu och ett trevligt rum för gemenskap – då hade ni gärna bytt om där, och kanske hängt kvar lite efteråt.

Ett omklädningsrum har många praktiska funktioner, men är också en möjliggörande faktor för hälsa, gemenskap och tillgänglighet. Säsongen blir längre när du kan gå in vid sämre väder, och den som inte har bil får en plats att lägga sina saker och kunna byta om innan färden hem.

Bland klubbarna ute i landet ser det väldigt olika ut – allt från stora klubbhus med nyrenoverade omklädningsrum, till enbart förråd och ombyte i bilen eller direkt på stranden. Vi kan se från enkätsvaren att ca 80% av klubbarna inom kanot och rodd har eget omklädningsrum, medan endast hälften har tillgång när det gäller segling och issegling, (eller ännu färre inom motorsport på vatten).

Vilken typ/standard av omklädningsrum som klubben har. (% andel av alla – obs! möjligt att ange flera svar)

Andel klubbar med tillgång till omklädningsrum (per idrott) samt ägandeform.

Vad beror det på? Och vilka behov finns?

Det är påtagligt stor andel av de många seglingsklubbarna som svarat att de saknar omklädningsrum, och dessutom många som har men endast gemensamt rum eller i stort behov av renovering. Med tanke på att idrott på vattnet ofta gör dig blöt eller svettig borde behovet finnas, men vi kan se att många, framförallt de små eller medelstora klubbarna, har svårt att komma över den resursmässiga tröskeln, eller har helt enkelt valt att fokusera sina resurser på båtarna och själva idrottsutövandet.

Många som svarat på enkäten uppger att man gärna skulle vilja utveckla sina omklädningsrum, men saknar resurser eller möjlighet att äga eller underhålla en sådan anläggning. Projektet Arena Vattnet kommer förhoppningsvis kunna bidra med mer konkreta tips och mallar för hur en klubb, eller en grupp organisationer som samarbetar, kan ta steget till en ny anläggning bättre anpassad för fler funktioner, fler målgrupper och effektivare användning av resurser.

Vi har en vision om att framtidens anläggningar för vattensport ska vara ett lika självklart inslag längs stadens strandkant eller vid ortens vattendrag – som en idrottshall eller ett löparspår för varje samhälle. Vi tror på att skapa tillgång till anläggningar med grundläggande funktioner som omklädning, samlingsrum eller plats att lämna väskan – men också spännande platser för utveckling där personer och klubbar kan testa nya saker, idrotta på egen hand eller tillsammans, och komma ut på vattne.

Här kan du läsa mer om vår vision, och hitta mer siffror från anläggningsenkäten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *