Förråd och bryggor
Innehåll på denna sida uppdateras under hösten 2022.

Smart och effektiv förvaring, som samtidigt smälter in på platsen och blir uppskattat av många.

Varianterna är många, och anpassning till platsen är viktigt. Låt dig inspireras av vad som är möjligt.

Klubbhus i en gammal industrilokal, förråd av gamla sjöbodar – att hitta något som kan få nytt liv är perfekt för idrottsmiljöer med högt slitage.

Förråd som förgyller platsen

När du vill brygga ett förråd vid vattnet finns det många regler att ta hänsyn till för att få tillstånd. Ofta är platsen också ett offentligt besöksmål och det blir viktigt att den uppfattas som trevligt och attraktiv för både besökare och idrottare som använder den.
Ett förråd som ser ut som en traditionell sjöbod med röd träpanel, vita knutar och sadeltak i tegel kommer mer troligt att uppfattas som ett naturligt inslag vid strandlinjen, och blir både mer uppskattat och det är troligare att få bygglov från kommunen för något som höjer platsen värde.

Även om förrådet på utsidan ser ut som en sjöbod är det möjligt att anpassa insidan till många olika funktioner. Genom att ha en öppen planlösning och pelare blir det mer plats att flexibelt fylla med stor utrustning. Det är också en bra idé att bygga konstruktionen i trä eftersom det är lättare att montera nya hyllor eller göra ändringar vartefter behov uppstår.
Ett multifunktionellt förråd kan anpassas till många olika verksamheter – från vecka till vecka, säsong till säsong, eller år till år – när nya behov uppstår, eller nya verksamheter flyttar in.

För att ett förråd ska vara flexibelt men fortfarande tillräckligt specifikt för att vara praktiskt kan det vara lämpligt att från början anpassa det till måtten för den vanligaste formerna av idrott och motion på vattnet.
Tillräckligt breda dörröppningar för en optimistjolle på vagn, tillräckligt högt i tak för att kunna lägga åror och segel på en öppen takstol, eller tillräckligt djupt förråd så att en K2-kanot eller dubbel sculler (roddbåt) kan få plats.

Använd gärna Arena Vattnets samling av mått och mallar för att planera ett nytt förråd med utrymme för multifunktionalitet redan från början.
Bryggor året runt

Hälften av alla vattensportklubbar äger en brygga, ytterligare 30% arrenderar och resten lånar någon annans. Bryggorna är en nyckelfaktor för anläggningen och verksamheten. De finns i oändligt många olika utföranden och behöver alltid i viss mån anpassas till platsen. En väl fungerande brygga kan stärka och effektivisera anläggningen. Samtidigt finns krav för att den ska vara tillräckligt säker och användbar. Det är mycket vanligt med olika former av ramper – ner till en flytbrygga eller ut i vattnet. Detta är både för att rulla ut tunga båtar men också en viktig tillgänglighetsaspekt för att alla ska kunna ta sig ut på bryggan på ett bra sätt.

För att bryggan ska vara praktisk till vattensporter behöver kanterna vara fria att lägga till eller lägga ut. Det bör inte finnas fasta båtplatser eller objekt som stegar och fendrar vid kanterna som blockerar angöringen. Kanot och rodd vill gärna ha låga bryggor (10-20 cm) för att lätt kunna kliva i och ur båtarna. Medan segling och motorsport på vattnet ofta har 30-50 cm hög brygga för att lätt kliva till de större båtarna. Bryggor behöver anpassas till typen av vatten och sjögången. Vid högre vågor kan det vara omöjligt med låga bryggor om det inte finns skyddande pir eller hamn.

De flesta bryggor är flytbryggor av trä, som är fast förankrade i botten. I större hamnar för framförallt segling och båtklubbar kan det vara betong-pontonbryggor där ytan består av betong för ett tåligare underlag. Där vinterns isar sliter hårdare kan flytbryggor ibland tas upp för vintern. På många håll är det vanligt med en rejäl kaj av sten eller betong längs med land, och lägre mer flexibla bryggor som skjuter ut från denna.

Bryggans konstruktion behöver alltid anpassas till platsen. Djupet avgör hur långt ut du kan ställa ett fundament eller pålar som stöd. När det blir djupare än ca 4 meter, eller om botten är för ojämn, så behövs någon form av flytbrygga. Detta kan ändå vara att föredra eftersom flytbryggor följer vattnets skiftningar mellan högt och lågt. Den vanligaste formen av brygga för vattensporter är en fast kaj eller kortare brygga ut från stranden, och sedan en eller flera flytbryggor för att komma ner närmare ytan. Kopplingen mellan kaj och brygga utgörs av en ramp.
Återbruk och delning



