Hoppa till innehåll

Fellesnaust – Projekt för gemensamma båthus i Norge

”Det ska vara för alla, inte bara för de få” – säger projektledaren Kjell Magnus Økland och beskriver projektet som ett initiativ för att göra båtkultur och traditionella båtar mer tillgängliga för folket.

Fellesnaust betyder ungefär ”gemensamma båthus”. I Norge finns en stark kultur kring gamla träbåtar för både segling, rodd och paddling – huvudsakligen som rekreation och motion, men också som tradition och kulturaktiviteter. I Sverige kan det liknas vid vissa båtkulturer längs norra västkusten, eller de träbåtstraditioner som återfinns i Dalarna och Hälsingland som exempelvis kyrkrodd.

Bild: Fellesnaust skiss multianläggning

Arena Vattnet har stort fokus på att samla vattenidrotternas behov, men vi ser samtidigt att det finns många fler verksamheter som kan samverka och ha nytta av gemensamma faciliteter och anläggningar Att koppla ihop båtkultur, tradition och idrott för att skapa anläggningar där många intressen möts har stor potential.

Det finns redan flera exempel i Sverige där vattensport-föreningar lyfter fram historia och kultur på sin anläggningar, och exempelvis ställer ut gamla båtar, redskap eller fotografier som en del av inredningen eller platsen. Att minnas och att inspireras av historia och kultur har ett stort värde och kan lyfta ett helt projekt när en anläggning ska renoveras eller byggas upp.

Projektet Fellesnaust kommer från organisationen Kystkultur – besök dem på hemsidan: Kystkultur.no

Beställ boken om Fellesnaust via denna länk.

<< Tillbaka till startsidan