Finansiering, bidrag och stöd
<< Tillbaka till sidan ”För föreningen” (länk)
Det finns många sätt att söka finansiering, bidrag och stöd till anläggningen för en ideell idrottsförening. Om syftet och verksamheten rimmar med bidragsgivarens mål så ökar sannolikheten och viljan att stötta. Vi har listat några av de vanligaste formerna av stöd till vattensporternas anläggningar. Klicka på kategorierna nedan för att läsa mer.
Generella tips vid ansökan och dialoger:
Sikta högt och ha en attraktiv vision! Bidragsgivare är ofta mer intresserade av…
att stötta något som ser högkvalitativt ut och som skapar stora värden. Generellt prioriteras stödet till anläggningar som har barn- och ungdomsverksamhet, eller till insatser som ökar tillgängligheten. Visa upp er fina verksamhet och skapa förtroende för att ni kommer att göra något bra med investeringen. För att kunna ansöka om stöd till finansiering behöver föreningen ha en plan för projektet, inklusive ritning, budget och eventuella offerter på större kostnader. Ju mer konkret ni kan visa upp, desto större trovärdighet och möjlighet till stöd.
Stöd från idrotten / RF-SISU
Riksidrottsförbundet och resp. idrottsförbund kan ge bidrag till investering i anläggningen kopplat till den idrottsliga verksamheten.
Stöd från fonder och myndigheter
Allmänna arvsfonden och vissa myndigheter kan ge stöd till investeringar och projekt med särskilda syften.
Stöd från kommun och lokala aktörer
Många kommuner stöttar lokala föreningar som driver egna anläggningar. Även tips om att samarbeta med företag.
Exempel på budget för nybyggnad
Såhär kan det se ut när ett anläggningsprojekt pusslas ihop med hjälp av både bidrag, gåvor, sponsorer och ideellt arbete.
Stöd från idrotten
Exempelvis:
– Omklädningsrum
– Samlingslokaler
– Fasta bryggor
– Förråd
– Säkerhetsbåtar
Riksidrottsförbundet (RF) ger möjlighet till föreningar att söka bidrag för finansieringar av upp till 50% av kostnaden för nybyggnad, renovering eller andra investeringar i föreningens anläggning. Dessa projektbidrag söks via IdrottOnline, men ta gärna en dialog med distriktets anläggningskonsulent innan ni ansöker för att få bättre kontakt och rätt information från början.
Såhär skriver RF: ”Projektstöd IF Anläggning (Anläggningsstödet) är en del av idrottsrörelsens stödsystem och ska bidra till att skapa nya respektive utveckla befintliga idrottsmiljöer för att kunna bedriva och utveckla idrottsverksamhet för barn och ungdomar, samt vuxna med funktionsnedsättning i enlighet med Strategi 2025. Målet med stödet är att föreningar ska ha god tillgång till ändamålsenliga, hållbara och trygga idrottsmiljöer.”
För att beviljas större ekonomiska stöd behöver föreningen kunna uppvisa att man äger eller har arrende/nyttjanderätt för anläggningen under minst 5 /10 år (beroende på stödets storlek) – därför är det viktigt att först säkerställa alla tillstånd och eventuella arrenden med kommun eller markägare.
Bidrag från RF-SISU till aktivitetsytor (detaljer kan variera mellan distrikt)
Ytor där själva idrotten utövas, eller till hygienutrymmen, tillgänglighets-anpassning och utrustning parasport, förråd (max 200 000kr), fast eller viss större utrustning (över 25 000kr). Projekt som är nytänkande och innehåller aspekter av multifunktion och hållbarhet premieras ofta.
Projekt-typ: | Mindre projekt (max 400 000kr, stöd max 50% av total investerings-kostnad) | Större projekt (minst 400 001kr, stöd max 30% av total investerings-kostnad) |
Sökbart belopp: | Upp till 200 000kr (minst 3 år arrende) 200 000 – 400 000kr (minst 5 år arrende) | 400 001 – 999 999kr (minst 5 års arrende) 1 000 000 kr (minst 10 års arrende) |
Bidrag RF-SISU för renovering, miljöåtgärder, etc.
Även anläggningsprojekt inom särskilda områden kan beviljas stödbelopp enligt följande:
Projekt-typ: | Renoveringsprojekt | Energi- & miljöprojekt |
Vad? | Upprustning aktivitets-ytor, sociala rum, hygien-utrymmen samt förråd och fast utrustning. | Åtgärder för minskad förbrukning, miljöförbättring, etc. |
Sökbart belopp: | Max 400 000kr per projekt (50% av total kostnad) | Max 400 000kr (50% av total kostnad) |
Begränsning: | 5 år avtal eller ägande. Ej till renovering av något som uppförts med stöd från RF senaste 10 åren. | Krävs 10 års avtal eller äganderätt. Måste oftast föregås av energi- /miljö -kartläggning. |
Projekt-typ: | Säkerhetsprojekt | Utrustning parasport |
Vad? | Åtgärder för ökad säkerhet, tex. säkerhetsbåtar, flytvästar | Större utrustning inom idrottsytan, samt individuell som ägs av klubben (även parasport-båtar). |
Sökbart belopp: | Max 400 000kr (50% av total kostnad) | Max 400 000kr per projekt (75% av total kostnad) |
Begränsning: | 3 års avtal max 200 000kr, eller 5 års avtal max 400 000kr. | Ej sådant som inte anses vara idrottsutrustning |
Ibland har Specialidrottsförbunden (som Svenska Seglarförbundet, Kanotförbundet, osv) särskilda anläggningsstöd eller stöd till klubb-redskap som föreningar kan söka. Dessa är ofta kopplade till specifika satsningar och arbetsområden som förbundet vill hjälpa föreningarna att lyfta. Det kan också hända att vissa medel från RF fördelas via respektive idrott. Ta kontakt med ditt förbund för att få veta mer om vad som är möjligt för din förening!
Stöd från fonder och myndigheter
Allmänna Arvsfonden
Ger stöd till större anläggningsprojekt, projekt och nyskapande idéer. Prioriterar verksamhet för barn och unga, för personer med funktionsnedsättning och för utsatta grupper. Prioriterar projekt som skapar ökad multifunktionalitet, delaktighet och hållbarhet. Gärna anläggningsprojekt med hög arkitektonisk kvalitet.
Det finns många goda exempel på större anläggningsprojekt som fått stöd från Allmänna Arvsfonden, och det är en god idé att höra av sig till dem redan innan ansökan för att testa projekt-idéer och förstå mer om hur det fungerar så att ansökan hamnar rätt.
Länsstyrelse, Jordbruksverket, Naturvårdsverket
Undersök vad din lokala länsstyrelse har för möjliga projektbidrag eller stödformer. Exempelvis hänvisar vissa till ansökan från Jordbruksverket för stöd till idrottsanläggningar på landsbygden. Det är också vanligt att länsstyrelser ger sk. LOVA-bidrag för vattenvårdsprojekt (tex. hantering av miljögifter, sanering, avrinning, osv.). Även Naturvårdsverket har ibland stöd till projekt inom energi- och miljö.
*Även för dessa bidrag från fonder och myndigheter är det oftast ett krav att föreningen äger, driver eller har nyttjanderätt till anläggningen över en längre tid för att beviljas stöd.
Stöd från kommunen och lokala aktörer
Tänk på alla stöd som ett samarbete – vad får kommunen, medborgarna eller företagarna för nytta och glädje från er verksamhet? En blomstrande idrottsförening bidrar till folkhälsa, inflyttningar och fler besökare till kommunen. Företag som bidrar kanske gillar att associeras med er verksamhet eftersom den har gott rykte eller gör något betydelsefullt. Då är det viktigt att få synas – kanske med en skylt, eller ett särskilt evenemang. Att samverka med eller stötta en idrottsförening kan vara en god investering för både kommunen och lokala företag, men föreningen behöver också tänka på att möta upp och skapa värden som ger tillbaka.
Kommunen
De flesta kommuner ger klubbar möjlighet att söka stöd för projekt, investering, utbildning och drift. Nivån på stödet, och andel av total kostnad kan variera stort. Ofta finns riktlinjer om att prioritera barn- och ungdomsverksamhet, eller områden som kommunen vill främja. Ta kontakt med idrotts- och fritidsenheten på kommunen och fråga vad som gäller, vad ni behöver för att ansöka.
Det är också vanligt att kommuner ger ett särskilt ”driftsbidrag” till föreningar som äger och driver en anläggning själva, som är tänkt att motsvara den subventionering som vissa andra föreningar indirekt drar nytta av genom att använda kommunala anläggningar till lågt pris. Ta reda på vad som gäller i er kommun och ha en dialog med kommunen om vad er förening kan göra – kanske kan mer stöd bli aktuellt i utbyte mot att fler föreningar och grupper kan hyra och nyttja er anläggning när er förening inte är där?
Lokala företag
I mindre städer och orter är lokala företag ofta positiva till att stötta anläggningsprojekt i utbyte mot att synas på exempelvis skyltar eller nämnas i artiklar om projektet. Ta hjälp av klubbens medlemmar för att kontakta företag de känner till.
Stöd kan handla om både pengar, material och tjänster. Fundera på vilka material och tjänster ni skulle kunna ha nytta av, och hör av er med tydliga förslag till företag som skulle kunna bistå med detta. Exempelvis byggmaterial, grävmaskiner, elektriker, arkitekter, osv.
Lån
Att delvis låna för att investera i anläggningen, särskilt när klubben själv äger och driver denna, är vanligt. Ta kontakt med lokala banker och undersök vad som är möjligt för er förening. Även banker är intresserade av att hjälpa barn- och ungdomsidrott. Visa vilka värden ni kan skapa för samhället, och hur ni planerar att växa och återbetala lånet.
Vissa föreningar väljer också att låna från medlemmar, eller ge medlemmar möjlighet att bidra genom att sponsra en viss del av anläggningen, eller betala för flera års medlemskap i förväg.
Budget för projektet kan bestå av många olika källor till finansiering. Oavsett hur stort eller litet så är det viktigt att ha en tydlig plan, och en långsiktigt realistisk idé om hur det ska bära sig i framtiden.
Exempel på budget och upplägg för byggprojekt
Varje projekt har olika förutsättningar, och det kan tex. vara lättare att hitta lokala sponsorer och samarbeten på mindre orter än vad det är i storstaden. Detta är en översiktlig bild av hur ett projekt kan se ut där en flersektions-förening byggde en ny anläggning på sin tomt, med syftet att bli en mötesplats för mer än bara deras förening – de ville öppna dörrarna för fler besökare, fler verksamheter och för att bidra till samhället. Projektet fick stöd från flera små och stora parter genom pengar, material, tjänster och medlemmars arbete – och många bäckar små… Bara en tredjedel av projektets kostnader behövde till slut betalas i pengar eftersom mycket gjordes som gåvor och ideellt arbete. – Då är det viktigt att uppmärksamma de som sponsrat eller bidragit genom tex. skyltar eller festligheter i efterhand.
Nybyggd anläggning:
– Föreningshus 250 m2
– Förråd 200 m2
– Befintlig brygga och strand
Budget: (omräknat till dagens penningvärde 2024)
– Verklig byggkostnad värde 10 miljoner
– Slutsumma kostnader 4,4 miljoner
Varav:
– Bidrag 1,7 M
– Egna medel 0,8 M
– Sponsorer 0,6 M
– Lån 0,9 M
– Medlemssponsring 0,3 M
Tjänster, gåvor och ideellt arbete:
– All projektering gjordes ideellt av medlemmar med egen kompetens eller som tjänst från lokalt företag
– Arkitekt och ritningar genom ideellt arbete av medlem
– Byggmaterial (mycket skänktes av lokala företag)
– Byggarbete (stor del utfördes av elever från hantverksutbildningar)
– Inredning (många saker skänktes eller såldes rabatterat av lokala företag och producenter)
– Montering av inredning och installation (utfördes till stor del av föreningens medlemmar på ideell basis)
– Expert-installationer (el, ventilation, osv) gjordes av professionella till rabatterat pris med mycket skänkta eller begagnade material (även med hjälp av elever på hantverksutbildning)
För att få ihop ett anläggningsprojekt där majoriteten av kostnaderna täcks genom tjänster, gåvor och ideellt arbete krävs det en bra projektgrupp i föreningen och ett gott förtroende lokalt. Viktigt då är att ha en tydlig idé om projektets syfte, och tydlighet kring vad man kan bidra med när föreningen sträcker ut handen och söker samarbeten. Det är ofta lättare att få tex. några dörrpartier från den lokala dörr-fabriken, än att få motsvarande pengar från ett lokalt IT-företag. Se till att få kostnaderna täckta i första hand, och sök bidrag för de summor som blir kvar.